Dyrkning af sukkulenter fra Somalia


Sukkulenter fra det østlige Afrika og specifikt fra Somalia har for os altid været fascinerende. Dette primært af to årsager.For det første har Somalia i lange perioder været præget af borgerkrige, hvilket har betydet at informationer om plantepopulationer har været vanskeligt tilgængelige – hvem tør rejse dertil med risiko forFor det andet har Somalia et ekstremt klima med ringe nedbør og store solmængder, hvilket naturligt påvirker sukkulenternes muligheder for at overleve. Planterne bliver nødt til at tilpasse sig omgivelserne, hvilket ofte har resulteret i planter med spændende vækstformer.

 

somalia kort
Kort over Somalia

Somalia
Somalia er 638.000 km 2 stort ( 15 gange så stort som Danmark) og har 10 millioner indbyggere. Somalia ligger på en halvø på Afrikas østkyst med Adenbugten mod nord og det Indiske Ocean mod øst. Sammen med Etiopien og Djibouti kaldes området Afrikas Horn. Nordsomalia ( Somaliland) er bjergrigt og tørt, og syden er lavere og de fleste steder ørken.

Formålet
Formålet med denne artikelserie er derfor at præsentere nogle spændende sukkulenter fra Somalia og samtidig fortælle om, hvorledes vi dyrker dem, da det ikke altid er det nemmeste. En del af arterne skal man helt holde sig fra, hvis man ikke er ekspert – og så går det ofte alligevel galt.

Vi vil udelukkende præsentere arter vi selv har dyrket og har erfaring med.

De familier, der vil blive omtalt arter fra, er følgende:


- Euphorbia

- Asclepida

- Dorstenia

- Commiphora

- Passisions (Adenia)


Euphorbia
De Euphorbia der vokser i Somalia er ofte kendetegnet ved at være små og dannende små buske eller tuer. Det har den naturlige forklaring at så klarer man sig bedst i det ekstreme klima og qva tornene giver det den bedste beskyttelse mod de græssende geder. Skuddene har karakteristisk kun 2 torne pr areole, hvilket er meget typisk for Euphorbia i området.

Alternativt er der også helt kugleformede planter helt uden torne, hvilket giver det mindste overfladeareal og dermed den mindste fordampning. Imellem de to former findes så de planter vi vil kalde stængel til søjleformet.

I det følgende beskrives nogle af de arter som vi syntes er spændende og som vi har dyrkningserfaring med. Listen er ingenlunde komplet og det er vores vurdering at der de kommende år vil komme flere spændende nye arter på markedet fra Somalia.

Kugleformede Euphorbia
Euphorbia turbiniformis er en lille kugleformet plante på op til 5 cm i diameter. Den har ingen torne, men har tilgængæld en flot marmoreret stængel. Farven er gulbrun i lysere og mørkere nuancer. Blomsten er typisk for Euphorbia og uinteressant.
Den er meget eftertragtet af samlere og blev faktisk genfundet for en del år siden efter man troede den var udryddet. Derfor er prisen stadig høj, men heldigvis er den efterhånden blevet opformeret i større mængder som dermed har presset prisen lidt ned.
Vi har kun erfaring med at dyrke denne plante podet. På egen rod er det vores vurdering er den er meget vanskelig. Som podet er den ikke noget problem at dyrke og skal behandles som andre Euphorbia´s . Det betyder en god porøs jordblanding og vandes om sommeren, når jorden er tør.
Om vinteren vil vi anbefale ikke under 10 grader og tørt. Den kan både stå i skygge og sol, men vi foretrækker sol, da det giver den smukkeste marmorering. Vi har haft blomst i vores planter, men frøene har indtil nu ikke spiret.

E. turbiniformis
Euphorbia turbiniformis



Euphorbia globulicaulis er en plante med et kugleformet grå brunt plantelegeme på op til 4-5 cm. Herfra skydes stængler op på 1-2 cm med grønne blade. Blomsterne er igen typiske for Euphorbia, men dog lyserøde. Planten er først introduceret på markedet inden for de sidste 5-6 år, hvorfor prisen stadig er pæn.
Vi dyrker den både podet på Euphorbia obesa og på egen rod. Podet behandles den som forrige art. På egen rod kræves en mineralsk og meget porøs jordblanding og sparsom vanding kun når det er varmt. Et lille tip er at vande kun når den har blade og den har ofte en hvileperiode i juni – juli, hvor man ikke må vande – vi har taget livet af planter i den periode. Aldrig under 10 grader om vinteren.
Vi har haft blomster og frøene er spiret, men frøplanterne vokser utroligt langsomt.

e. globulicaulis
Euphorbia globulicaulis
e._globulicaulis.jpg (25.89 KiB) Vist 432 gange



Euphorbia gymnocalycioides er ligeledes en kugleformet plante. Planten vokser i Ethiopien og ikke Somalia, men er så interessant at vi har valgt at medtage den. Planten blev opdaget i 1980erne og minder som artsnavntet hentyder til , til kaktussen Gymnocalycium. Planten bliver op til 10-12 cm mørkgrøn med flotte markeringer og små hvide prikker. De typiske Euphorbia blomster kommer rigt henover sommeren fra det øverste af planten.
Planten har været meget eftertragtet og voldsom dyr, men er efterhånden blevet opformeret, således at prisen nu er rimelig.
Vi har både podede eksemplarer og planter på egen rod. Podede planter er ikke noget problem, men på egen rod kræver det samme dyrkning som den forrige, dog uden sommerpause.

E. gymnocalyciodes
Euphorbia gymnocalycioides



Euphorbia sepulta er også kugleformet indtil 3-5 cm , men danner i modsætning er de forrige arter er lille gruppe, da den villigt sætter sideskud. Den har en flot metalgrøn farve. Den har ribber, hvorpå der kommer parvis torne som dog er senere falder af.
Vi har kun erfaring med podede planter som behandles som eksempelvis turbiniformis.

E. sepulta
Euphorbia sepulta


Euphorbia mosaica minder i vækstform om den forrige art, men er mere mørkfarvet til blålig og ingen synlige torne.
Vi har kun erfaring med planter på egen rod som kræver samme behandling som nævnt under globulicaulis dog uden sommerpause.
Euphorbia multiclava minder meget i vækstform om sepulta, men har den spændende egenskab at den deler sig dikotomisk.
Vi har kun erfaring med dyrkning af podede planter som behandles herefter.

E. mosaica
Euphorbia mosaica



Busk- tueformede Euphorbia
Euphorbia ponderosa, atrox og prona er alle kendetegnet ved at være meget sjældne og ses næsten aldrig udbudt til salg. Planterne består af en masse små skud eller stængler på ½ cm bredde og op til 20- 30 cm i længden og danner små buske. Skuddene bærer de typiske to par torne og specielt atrox er meget køn ved at have meget lange torne. Farven er grønlig med forskellig marmoreringer.
Vi har kun erfaring med podede eksemplarer som på trods af podningen vokser langsomt. De skal passes som andre podede Euphorbia’s.
Vi tror der er to årsager til de er sjældne. For det første problemet med at komme til Somalia, men også at disse planter selv når de er podet har en tendens til om vinteren pludselig at tørre ud. Man kender ikke årsagen til dette fænomen – muligvis et svampeangreb.

e. atrox
Euphorbia atrox
E. prona
Euphorbia prona

Euphorbia schizacantha er måske en af de smukkeste Euphorbia’er ? Den har en tyk stamme, hvorfra den sætter sideskud ud som danner grene, så den kunne måske også sættes i kategorien stængel- søjleformet. Den er grøn – blålig med meget flotte marmoreringer. Dertil igen to lange torne som i enden deler sig i to – nærmest gaffelformet. Den bliver op til 1 meter høj.
Vi har kun erfaring med denne plante som podet, hvor den vokser langsomt og skal passes som andre podede Euphorbia’er.

E. schizacantha
Euphorbia schizacantha



Euphorbia horwoodii minder på mange måder om den forrige art dog uden gaffeldelt torne. Da man oprindeligt opdagede horwoodii troede man at det var en kugleformet plante. Det interessante ved denne art er nemlig at den har to stadier. Først er den kugleformet, men senere begynder den at skyde skud ud og bliver dermed mere buskformet.
Vi har kun erfaring med podede eksemplarer.

E. horwoodii
Euphorbia horwoodii


Euphorbia umbonata er igen en spændende art som i form er lig de forrige. Stænglerne er lidt tyndere og vores erfaring er igen kun med podede planter. Umbonata virker dog som om den vokser noget hurtigere end de forrige arter.

e. umbonata
Euphorbia umbonata

Tekst og foto : Ellen Christensen og Michael Nielsen

 

Kommentarer   

 
0 #2 Thord Håkansson %19.-%03.-%2015 21:17
Mycket intressant artikel!
Thord Håkansson
 
 
0 #1 kaktus %29.-%07.-%2013 06:29
Rigtig spændende artikel
 

You have no rights to post comments

Yderligere information